Modne områder
Vi har 14 modne områder i vår region
– mer enn noen andre.
Sør-Vestlandet har tomter, infrastruktur, verdikjeder og energi for etablering av kraftintensive industrier.
Utforsk New Kaupang tomtene her.
Vår region er en av de meste komplette industrielle områdene i Skandinavia. Kommunikasjon, logistikk, kunnskap, kraftproduksjon, industriell tenkning, universitet og fagopplæring, transport og distribusjon. I generasjoner har vi vært drevet av internasjonal handel og markedsføring, avansert teknologiutvikling og kanskje mer spesielt enn noen andre erfaringer med store installasjoner og byggverk i etableringen og utviklingen av norsk olje og gass industri.
Det vi kaller «den nye industrien» trenger mye energi – fornybar energi fra vannkraft, vind og sol i sitt arbeide for å kunne skape mange nye arbeidsplasser. Norges industrielle komparative fortegn er tilgangen til bærekraftig vannkraft først og fremst i overskuelig fremtid. Blåsjø har 14 områder på Sør-Vestlandet dimensjonert til denne industrien i det vi kaller et «Perpetuum Mobile» og i den hensikt at ingen energi skal gå til spille. Én stor og gjerne flere små kobler seg til en verdikjede som en komplett verdikjede i samme kategori. På denne måten utvikler vi en felles allianse og samtidig bidrar vi til at hele verdikjeden sikrer den komplette sirkulærøkonomien, i en samarbeidende lenke. Selskaper som blir prioritert og foretrukket må ha noen minstekrav til bærekraft, digitalisering og elektrifisering. Dette skal også være til inspirasjon for andre industribedrifter som ser muligheter i deltakelse i slike parker eller klynger.
I takt med at stadig mer energibruk blir elektrifisert er det viktig å kunne lagre og bruke elektrisk energi når behovet er der. Utvikling av battericeller som utgjør innmaten i batteriene skjer i stor grad i Asia, men industrien ønker en grønnere produksjon, noe som har medført mange initativ for å sette opp battericellefabrikker i Europa. Det brukes betydelige mendger energi samtidig som det skapes mange arbeidsplasser direkte og indirekte der fabrikkene etableres. Rogaland har flere alternative steder der slike fabrikker kan etableres og med et lokalt battericelleutviklingsmiljø er dette en svært aktuell industri i regionen.
Hydrogen utgjør en viktig energibærer for tungtransport på sjø og land der batterier ikke kan benyttes. I tillegg utgjør hydrogen et viktig råstoff for ulike industrier der det i dag benyttes kull. EU's energimix utgjør hydrogen en viktig del av løsningsbildet og Norge kan bidra både med blå hydrogen fra gass og grønn hydrogen fra elektrolyseproduksjon. Etableres hydrogenproduksjon og et marked for bruk oppstår mulighet til utvikling av verdikjeder som benytter hydrogen i sin utvikling. Norge har en lang historikk for å benytte vannkraft til hydrogenproduksjon og vi ser nå en tung trend der produksjon av hydrogen oppskaleres betydelig.
I takt med en stadig økende digitalisering drives behov for dataprosessering og lagring av all informasjonen som genereres. Rogaland har lange tradisjoner for datasenteroperasjon fra Rogalandsdata på 70'tallet til Green Mountain i dag. Regionen er godt posisjonert med raske fiberforbindelser til utlandet. Stadig flere selskaper flytter sine systemer til datasentre og med det blir antall arbeidsplasser som skapes/opprettholdes en kombinasjon av de som arbeider direkte i sentrene og alle som benytter datasentertjenester.
Oppdrett på land er avanserte prosessanlegg som benytter mye energi. Landbasert oppdrett er en viktig funksjon for å sikre at oppdrettsindustrien til sjøs kan håndetere god drift og legge til rette for vekst i en bransje som er viktig for Norge. Bransjen stiller spesielle krav til lokalisering med nærhet til sjø/vann, god logistikk og tilgang på strøm.
Rogaland har flere store uttak og prosessering av mineraler og med nye kandidater under utvikling. Dette er industri som tradisjonelt har benyttet ulike energikilder og som har ønske om å bruke elektrisitet for produksjonen. Dette er råstoff som både eksporteres og som kan inngå i videreforedling av viktige produkter i Norge.
Som er funksjon av å bruke energi i produksjon oppstår kjølebehov. Å ta vare på overskuddsenergi fra kjøling samt andre ressurser i sirkulære anvendelser er viktig - vi kan ikke sløse med råstoffene og energien. Ulike typer matproduksjon og oppdrett på land av nye proteintyper utgjør mulighetsrommet. Ved å legge til rette for gode arealer og infrastruktur sirkulære anvendelser sørger vi for å utnytte ressursene våre best mulig.
Vår region – Rogaland og Stavanger – er Norges energihovedstad. Siden midten på 60-tallet har vi videreutviklet generasjoners erfaring innen shipping, mekanisk industri og høyteknologi. Vi er desidert Norge mest innovative region og en svært integrert industriell partner i et internasjonalt marked. «Alle» er her og i dag er det en skog og underskog av kreativitet med store ressurser innen energi, kompetanse og evne til å skape.
Kraftintensiv industris utvikling, etablering og produksjon er arbeids ressurskrevende i alle faser. Vår region er helt spesiell erfaring i utvikling og bygging av store industrielle og komplekse installasjoner – landbasert og for tøffe krevende forhold til havs. Vi har utviklet denne kompetansen i samarbeid med flere av de ledende internasjonale selskapene i ulike kategorier og bransjer. Offshoreteknologien har gjort oss i stand til å skape en helt unik klynge med avanserte teknologiske problemstillinger, en kompetanse som er utviklet her, som bor her og som skaper nye og noen av de mest avanserte selskapene i verden. Denne kompetansen gjør vi nå tilgjengelig for den «nye industrielle tenkningen».
Altså – vi har ikke bare tilgangen til bærekraftig energi og land, men til kompetanse, lederskap, investeringer og politisk forutsigbarhet.
Vår er kanskje landets mest ingeniør- og teknologidrevne region. Vår helt unike erfaring innen gigantiske olje- og gassinstallasjoner har gjort oss til pioner på mange områder, og ikke minst gitt oss mulighetene til å utvikle oss i et globalt marked som dyktige ledere og produsenter. Når kritisk kompetanse nå trengs i de enorme endringene vi står overfor og nye løsninger skal bygges, har vi «gjort det noen ganger før».